onsdag den 22. august 2012

Alonissos

Ah sommerferie i det græske, det er bare skønt. I år går turen til Alonissos, en af i alt 3 øer i de nordlige sporader (Skiathos, Skopelos & Alonissos). Øen ligger i et hav reservat, er 64 km2 og beboet af ca 3000 faste indbyggere.

Tirsdag d. 21. august -Afrejse
Uret vækker os kl 3.15, søvndrukne slæber vi os ud af sengen og får tøj på, lidt at spise og pakket det allersidste sammen. Derefter med bus og metro til lufthavnen. Nørrebro er stille og der køre kun enkelte taxaer forbi. U en de i lufthavnen er de i fuld gang, der er milelange køer ved check in og drop off. Vi checker selv ind i automaterne og får smidt bagagen af, inden vi skal op og have vors Starbucks kaffe og morgenmad. Der er lige tid til at nyde kaffen og købe et par blade samt vand, inden flyveturen.

Vi har fået en meget informativ kaptajn, som sætter os ind i diverse detaljer om flyveturen inden start. Kl. 7.05 sætter vi kursen mod startbanen og så er vi på vej. Flyvetiden er 2,5 time, hvor vi dårligt nok får sovet pga pladsmangel og larm.
Kl 11.30 (lokal tid) sidder vi i bussen på vej mod Skiathos havn, 5 min bustur og så er vi der. Vi skal vente her indtil kl 14.55 hvor vi skal med færgen videre. Tiden bruger vi på en lille slentre tur gennem gaderne, der bugner af ækle turist butikker. Det er slet ikke os. Vi finder et sted at indtage en let frokost, men Martin har fejlbedømt de græske portionsstørrelse og synes både vi skal have gyros pita og græsk salat med brød. Vi bliver så mætte og det smagte herligt.
Tilbage ved caféen hvor vi blev sat af, møder vi guiderne der fortæller lidt praktisk og deler færge biletter ud. Der er ingen guider på øen, så sejlturen er på egen hånd.

Færgen kommer rent faktisk til tiden og ikke GMT (Greek Maybe Time/Græsk Måske Tid). Det er en flying cat (catamaran), som først har to stop på Skopelos og dernæst på Alonissos. Skopelos er i øvrigt der hvor Mamma Mia filmen er optaget, men Pierce Brosnan er taget hjem igen. Lidt bølger er der, det er trods alt åbent hav, men turen forløber stille og roligt. Omkring kl. 17.30 sætter vi fødderne i Patitiri på Alonissos og her mødes vi af vores værtinde, Giota, som overdænger os med kindkys og knus. Hun læsser bagagen og kører os mod Votsi, hvor vores lejligheder ligger. På vejen fortæller hun om alle butikker, banken, bageren som hende mand ejer og hun kører os endda ned forbi stranden for at vise os den.

Vi er indkvarteret på Hippocampus, som er et spartansk og meget græsk lejlighedshotel. Her er alt hvad vi har brug for, der er 3 slags kaffe at vælge imellem og småkager. Udigten fra balkonen er smuk, lige ned til havnen og ud over havet.
Giota fortæller os om øen og strandene, inden vi får pakket ud og er klar til lidt afslapning. Vi slår også et smut forbi den lokale købmand, som kun snakker græsk, men det er ikke noget problem med lidt fakter og mit kendskab til græsk.



Med proviant i køleskabet, går turen nu til stranden. Det er lige rundt om hjørnet og ned af trapperne, så er man der. Der er forholdsvis store sten, men også lidt ral indimellem. Vandet er super klart. Det er kåret som det 2. mest klareste vand i Grækenland og 17. klareste i hele verden. Det er skønt med en dukkert, det er lige hvad man trænger til oven på en lang dags rejse.

Aftensmaden indtager vi på den taverna, der ligger ved nedgangen til stranden. Den er italiensk inspireret, det forekommer meget hurtigt af menu kortet, men tildeles også da vi finder ud af persoalet snakker italiensk.
Maden er simpel anrettet, gode råvarer og helt fantatisk smagsoplevelse. Vi deler en omgang hvidvinsdampede muslinger, anrettet i en stor skål og der er rigeligt af dem. Der er lækker brød til, noget som grækerne ellers ikke er alt for gode til, for det meste er det meget tørt og smagsløst (læs for lidt salt). Bagefter får vi en havaborre med stegt squash og det smager simpelthen fantastisk.
Mætte og tilfredse sidder vi ganske kort på balkonen inden vi går i seng, efter en meget lang dag.

Onsdag d. 22. august
Hvor er det bare skønt at vågne op til sol og havudsigt. Bedre bliver det næppe. Vi starter dagen med et smut til købmanden, for at købe frisk brød til morgenmaden. Denne indtages selvfølgelig på balkonen, mens vi nyder udsigten og ligeså stille sidder og sveder. Selvom kl kun er 9.30 er temperaturen allerede på ca 30 grader.

Efter morgenmaden pakker vi tasken og tager en tur til Patitiri, der er velkomstmøde med vores agent Albedo Travel og deres repræsentant Xrissi. Det er kun en gåtur på ca 1 km, men i denne varme og direkte i solen, er det faktisk lidt hårdt.
Kl 11 indfinder vi os i de hvide havemøbler på Osteria taverna, vi får et glas vand og så går mødet ellers i gang.

Xrissi er græker, men har engelsk som hendes andet modersmål, vores gæt er at hun har boet i England en årrække. Hun siger også selv at hun kom til øen for 4 år siden på ferie, men aldrig er rejst hjem igen. Xrissi fortæller livligt om alt fra historie, hverdagsliv og om strandene. Hun fortæller også om deres udflugter og mulighed for leje af køretøj. Den hopper vi på, efter en lille gåtur rundt i Patitiri ender vi ved Xrissis kontor, hvor vi lejer en ATV fra fredag til søndag.

Nu er det tid til lidt afslapning i form af en lille svømmetur. Stranden er knap så god som vores egen, der er mange glatte sten. Efter den korte tur i vandet og lidt afslapning på stranden, går vi tilbage til Osteria for at spise frokost. Stedet er kåret som den bedste taverna i byen af det svenske Dagbladet. Vi bestiller henholdsvis en græsk og en kyllinge salat, begge smager fortrinligt.
Med maverne fulde drager vi hjemad igen, hvor stranden helt sikkert venter på os.



Votsi, som vi bor i, er et lille fiskerleje og fra vores balkon kan vi holde øje med hele byen samt livet på havnen. På stranden møder vi næsten kun de lokale, det kan være fordi vi er de eneste skøre turister der bader kl 19. Lækkert er det nu, solen skinner stadig på stranden og vandet lokker med sin dyb grønne farve.

Fra vores balkon kan vi se en taverna ved havnen og et cafeteria overfor. Vi beslutter os for at spise på cafeteriet, men menukortet er meget skuffende. Pizza, pasta og ganske få græske retter. Vi går igen, tager tavernaen på havnen. Her er der underholdning i form af katte der leger, fisk i vandet og en far med sine 2 børn der fisker. Maden er efter græske standarter helt iorden, vi får kylling og svine souvlaki med hjemmelavede pomfritter til (som rent faktisk er ret gode, møre og kun en smule slatne).

Hjemme igen når vi lige en øl og et spil yatzy på balkonen, inden det er sengetid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar